Hoe start je een (pop)koor: tips & valkuilen

"Hoe begin ik een koor?" Dat is een veelgestelde vraag. Dirigent en arrangeur Frank de Vreeze begeleidt meerdere koren en geeft tips en ideeën voor het starten van koren.

De eerste vraag is: wat voor soort koor wil je starten? Aan de ene kant heb je de klassieke koren (religieuze muziek & klassieke muziek) en aan de andere kant heb je de moderne koren (popmuziek, rockmuziek & jazz).

Binnen elk segment zijn er subgroepen, bijvoorbeeld mannenkoren, dameskoren, a capella groepen en gemengde koren. Als je zich afvraagt hoe je een nieuw koor kunt beginnen, zijn dit ook zaken waar je over na moet denken.

Hoe vind ik leden voor mijn koor?

"Mijn advies is om een advertentie in de plaatselijke krant te plaatsen", zegt Frank. "Een koor bestaat vaak uit mensen die in dezelfde buurt of stad wonen. Je kunt ook een nieuw koor beginnen met enkele vrienden. Het voordeel van een koor met vrienden is dat er een stevige, harde kern is. Een startend koor heeft cement nodig in de groep."

Moet ik een auditie organiseren?

Mensen die zich bij je koor willen aansluiten, moeten voor je zingen. Maar zorg ervoor dat je eerst een dirigent of muzikaal leider hebt. Deze persoon bepaalt of een potentieel lid het koor (muzikaal gezien) aanvult. Wees niet te kritisch. Het is moeilijker om een koor te vormen in een klein dorp dan in een grote stad. Waarom? Omdat er meer mensen in een stad wonen, waardoor de muzikale vijver veel groter is. Houd daar rekening mee bij je selectieproces.

Wat is uw advies om koren te beginnen?

Frank: "De meeste nieuwe koren beginnen enthousiast, maar beslissingen moeten eerst genomen worden. Bepaal zo snel mogelijk waar je met je koor naartoe wilt om er zeker van te zijn dat iedereen op dezelfde pagina staat. Is het 'gewoon' voor de lol of is het je ambitie om een professioneel koor te bouwen? Dat is een belangrijke vraag!"

Als je ons de vraag stelt: hoe begin je een nieuw koor, dan zijn er nog enkele andere vragen zoals:

  • Wil je wel of niet dansen?

  • Doe je choreografieën?

  • Welke outfits will je gebruiken?

  • En moeten koorleden de liedteksten onthouden of kunnen ze bladmuziek gebruiken?

In feite krijgt de identiteit van het koor vorm?

"Ja, dat klopt. Het is goed om de plooien glad te strijken. Mensen die zich bij je koor aansluiten, moeten weten wat ze kunnen verwachten, waardoor er later minder conflicten ontstaan.

Dus als je je afvraagt hoe je een nieuw koor kunt beginnen, is dit ook iets dat heel belangrijk is om aan je potentiële koorleden te communiceren."

Zie je meer conflicten in kleinere of grotere start koren?

"Een groot koor bestaat uit 70 tot 80 man. Ik denk dat ondernemers goed zijn in het nemen van beslissingen. In een klein koor is er vaak minder kennis en is de kans groot dat er minder leiders zijn. Een groter koor heeft ook een grotere cashflow. Een koor met een goed gevulde portefeuille kan een betere dirigent inhuren. Een professionele dirigent kan problemen en conflicten in een vroeg stadium aanpakken."

Met welke kosten moet een startend koor rekening houden?

"Je kunt een repetitieruimte huren, maar je kunt ook samenkomen in een boerenschuur of in een huis. Echt, ik heb koren zien repeteren op de vreemdste plekken. Investeer in een goede dirigent en koop legale bladmuziek. Ook instrumenten zijn te koop."

Wettelijke bladmuziek?

"ChorusOnline is een van de weinige aanbieders van legale bladmuziek. Wij hebben een catalogus met meer dan 1.000 arrangementen. Wij betalen royalty's aan de platenmaatschappijen en de artiesten."

Hoeveel arrangementen moet een beginnend koor
kopen?

"Ik adviseer om te beginnen met vijf arrangementen. Kies voor Chorus-LIGHT-arrangementen (drie stemmen) op niveau 2 of 3. Deze arrangementen zijn gemakkelijk te zingen. Koorleden kunnen aan elkaar wennen en er is een vroeg gevoel van succes."

Moet ik mijn koor registreren?

"Nee. Wanneer een koor groeit, kan het echter interessant zijn om een vereniging te worden. Een groot koor heeft meer geld binnengehaald, dus er moet structuur zijn. Je moet dan kiezen voor een voorzitter, een penningmeester en mensen die nadenken over choreografie. Je hebt meer dan één leider nodig. Stel dat er één leider is en hij of zij stopt, dat kan het einde van een koor betekenen."

Als je jezelf voor het eerst de vraag "Hoe begin ik een nieuw koor?" stelt, begrijpen wij goed dat dat soort vragen niet de eerste zijn die in je opkomen. Toch is het heel slim om ook over dergelijke situaties na te denken. Want vroeg of laat kun je de volgende vragen stellen: "Hoe geef ik structuur aan mijn groeiende koor?"

Wat zijn valkuilen?

"Je moet geduld hebben. Het duurt even voordat een koor goed zingt. Zorg ervoor dat het van tevoren goed geregeld is. De eerste ontmoeting is van vitaal belang. En geef een dirigent niet te veel macht."

Waarom kan een dirigent niet te krachtig zijn?

"Daar is één goede reden voor: een dirigent moet naar het koor luisteren. Daar gaat het om. Welke stukken willen de koorleden zingen? De dirigent kiest niet het repertoire. De mensen die willen zingen doen dat wel."

Waar kunnen we optreden?

"Dit hangt af van het repertoire. Up tempo nummers klinken beter in de open lucht of in een dorpshuis, vanwege de akoestiek (na galm). Als een koor meestal langzame stukken zingt, dan moet men kiezen voor een kerk of concertzaal."

Hoe lang duurt het om een van de beste koren ter wereld te worden?

"Afhankelijk van ambitie en zangervaring duurt het vijf jaar voordat een koor goed genoeg is om mee te doen aan koorwedstrijden. Vergeet niet: het gaat niet alleen om de zang. De beste koren zijn in alles goed. Leden zingen uit het hoofd, hebben grote dansbewegingen en dragen perfecte outfits. Het is goed om de ambitie te hebben om een professioneel koor te worden. Veel succes met je reis!"

Als je een nieuw koor wilt beginnen en je hebt nog wat vragen over hoe je dat moet doen, neem dan gerust contact op met ChorusOnline. Wij zijn altijd bereid om je te helpen en je te helpen bij het kiezen van de beste nummers voor jouw startende koor.