Arrangementen voor koorzang, een gezonde bezigheid!

Koorzang, ofwel samen zingen, is een mooie bezigheid. In een koor wordt iedere individuele stem versterkt door het collectief. Wie vocaal over kwaliteiten beschikt kan in Nederland voor diverse soorten koren kiezen. Dat is goed nieuws, want zingen en onderdeel uitmaken van een koor blijkt gezond voor je te zijn!

Wat kan koorzang met je doen?

Fysiek en mentaal blijkt dat zingen met een groep mensen (oftewel koorzang) positief uitwerking heeft op ieders welzijn. Door onderdeel uit te maken van een koor wordt het saamhorigheidsgevoel versterkt. Dit is bij een koor sterker dan bij andere sociale activiteiten die je kunt ondernemen. Fysiek profijt genieten leden van een koor ook van het gevoel van samenwerking, omdat onderzoek aantoont dat je hartslag bij koorzang met de melodie van de muziek meegaat. Bij alle leden van het koor is dat zo en de verlaging van de variabiliteit van jouw hartslag is positief voor je gezondheid. Dit kan ook verklaren waarom het zo'n goed gevoel geeft om samen te zingen.

Andere aangetoonde voordelen van koorzang zijn: het verminderen van stressniveaus en het tegengaan van depressies. Stressniveaus blijken te dalen doordat je met koorzang de oxytocine-niveaus in jouw lichaam stimuleert en die helpen stress en angst te beheersen of te reduceren. Het tegengaan van depressies door koorzang is aangetoond door een studie van een jaar, waaraan mensen met de diagnose depressie meededen. Na bij een koor gegaan te zijn, verdween de diagnose depressie bij de deelnemers aan deze wetenschappelijke studie.

Wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van koorzang

De in bovenstaande alinea genoemde voordelen van koorzang komen niet uit de lucht vallen, want er wordt volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mentale en fysieke effecten van koorzang. De bevindingen staan samengevat in dit onderzoek over de psychologie van muziek beschreven.

Maakt het zangniveau uit voor de positieve effecten van koorzang?

Het positieve bij elk onderzoek is dat het zangniveau van iemand niet uitmaakt. De positieve emotionele, sociale en cognitieve effecten van koorzang gelden dus voor jong en oud. Iedereen die deelneemt aan zingen in een koor profiteert van de deelname eraan.

Koorzang en de juiste bladmuziek

We hebben ons gespecialiseerd in het aanleggen van een online database van ruim 1.700 arrangementen voor allerlei verschillende koren. Omdat ieder koor anders is en zich gespecialiseerd heeft in een verschillende stijl, hebben we onze database met digitale bladmuziek onderverdeeld in verschillende stijlen en thema's. Daarnaast hebben we ook nog een gradatie aangebracht in moeilijkheid. Zo kun je op ieder niveau genieten van koorzang. Blader eens lekker door ons assortiment en kies muziek uit die past bij de smaak en stijl van jouw koor.

Vragen over koorzang?

Heb je een vraag over koorzang of wil je meer weten over onze koorarrangementen en/of digitale bladmuziek. Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Dat kan direct via ons telefoonnummer 06 4157 7756 of mailen naar info@chorusonline.com. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.