Vocal tips: balans veel vrouwen/weinig mannen

"Ik heb weinig mannen in mijn koor. Hoe krijg ik een betere balans qua volume tussen vrouwen en mannen?"

Zoek naar het juiste arrangement dat past bij de samenstelling van uw koor of zanggroep. ChorusOnline biedt hiervoor speciaal Chorus-LIGHT arrangementen aan.

  • Neem geen arrangement waarbij de heren laag in hun range moeten zingen en de dames op volle kracht om de hoogte te halen.

  • Zorg dat de heren een prettige ligging hebben (vaak net onder de top van hun range) en de dames een ligging hebben waarbij ze nog ruimte hebben om dynamiek te maken. Op die manier krijg je een betere balans en zorg je wel dat de muziek nog blijft ademen.

  • Heb je een gedeelte in het stuk waar de mannen forte (f) of fortissimo (ff) moeten zingen laat ze dan meer in Overdrive zingen omdat je in deze stemfunctie de mogelijkheid hebt om hard te zingen (ook in de laagte).

  • Je kunt voor de mannen ook in Edge een hoog volume bereiken maar deze stemfunctie wordt in koren weinig gebruikt (in de westerse cultuur) omdat het vaak te scherp klinkt.

  • Curbing (en Overdrive) is een goede optie in de hoogte voor de mannen. Pas een beetje meer twang toe en het volume wordt meteen harder en hoge tonen zijn gemakkelijker te bereiken.

Arrangementen voor veel vrouwen/weinig mannen

In onze catalogus vindt u talloze arrangementen die geschikt zijn voor gemengde koren. Van bladmuziek voor popkoren tot bladmuziek voor jazzkoren: de mogelijkheden zijn eindeloos. Sluit het arrangement niet geheel aan op uw situatie? Geen probleem. Arrangementen uit de catalogus passen we graag aan voor u. Zo kunnen we bijvoorbeeld zorgen voor een extra sopraapartij of een mannenstem minder. Voor koren waarin veel vrouwen zitten en weinig mannen is deze service ideaal. Uiteraard moeten wij hiervoor wel ons uurtarief berekenen.

Interesse in een arrangement op maat? Neem contact met ons op middels info@chorusonline.nl of bel naar 0031-(0)6-415 777 56.

Meer Vocal Tips ontvangen?

Heeft u iets gehad aan deze tips voor koren met veel vrouwen en weinig mannen? Wie weet kunt u ook iets met onze overige tips voor koren! Bekijk dan onze pagina met vocal tips. Veel succes!