Koorpartijen

Een koor bestaat uit een mix van zangstemmen, die allemaal een andere toonhoogte aanhouden en weten te bereiken gedurende het opvoeren van een muzieknummer. De mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een sopraan, alt, bas en tenor. Al deze verschillende samenstellingen zorgen voor diverse koorpartijen.

Hieronder leggen we uit wat koorpartijen precies zijn en welke oefeningen beschikbaar zijn. Daarnaast adviseren we je hoe je in onze arrangementen kan gaan filteren om tot nummers te komen die voor alle koorpartijen in jouw koor interessant zijn.

Wat zijn koorpartijen?

Een koorpartij is de reeks noten en muzikale tekens die uitsluitend bestemd is voor een specifieke partij binnen een koor. Zo zijn er koorpartijen voor de sopraan, de bas, de alt en de tenor. In één muziekstuk zitten dus meerdere koorpartijen verwerkt die er allemaal anders van elkaar uitzien. Dit komt omdat de noten en toonhoogtes van een sopraan bijvoorbeeld niet de noten en toonhoogtes zijn waarop een tenor moet acteren tijdens het opvoeren van een muzikaal nummer. Alle koorpartijen samen vormen de muziek en een geheel arrangement.

De arrangementen bladmuziek van ChorusOnline zijn zeer gedetailleerd uitgewerkt. Iedere koorpartij krijgt de aandacht die het verdient. De kwaliteit van onze zeer uitgebreide PDF-mp3-pakketten is dan ook onze onderscheidende waarde ten opzichte van andere aanbieders van koor bladmuziek. Dankzij de samenwerking met professionele arrangeurs die jarenlange ervaring hebben met koren en het arrangeren van koorpartijen, zijn er prachtige hedendaagse arrangementen ontstaan. Neem snel eens een kijkje in de shop!

Oefeningen voor koorpartijen

Om als koorpartij meer getraind en meer op elkaar ingespeeld te raken, zijn er allerlei oefeningen mogelijk die leuk zijn voor de repetities. Zo helpt het bijvoorbeeld om op de repetitie de verschillende koorpartijen te splitsen. In samenwerking met elkaar kan elke sectie van het koor zijn eigen partij oefenen. De dirigent switcht vervolgens tussen de verschillende koorpartijen en voorziet iedereen uit van feedback. Vervolgens kan het gehele koor weer bijeen komen en kan gekeken worden of het nu beter klinkt dan daarvoor (in de praktijk is het veelal het geval). Tevens kunnen verbindende samenwerkingsopdrachten een koorpartij sterker maken en zorgen dat ze meer op elkaar ingespeeld raken.

Arrangementen voor elk koor en iedere koorpartij

Wij van ChorusOnline bieden elk koor de mogelijkheid om te filteren op welk muzikaal niveau ze een arrangement aan willen schaffen. Zo komt iedere koorpartij volledig tot zijn recht. Daarnaast kan er gefilterd worden naar samenstelling van jouw koor, zodat u er zeker van bent dat alle koorpartijen aan de beurt komen bij het opvoeren van een muzikaal nummer. Ook kun je middels ons filter kiezen op welk tempo je een nummer wilt uitzoeken. Is jouw koorpartij beter in uptempo-nummers, dan filter je deze er gemakkelijk uit en als jouw koor juist liever ballads ten gehore brengt, dan is dit ook eenvoudigweg te selecteren. Vink in het menu aan de linkerkant van de webpagina dan de optie 'uptempo' of 'ballad' aan.

Bekijk hier al onze arrangementen

Stel je vraag over bladmuziek en koorpartijen

Wil je koorpartijen van bepaalde muzikale nummers bij ons los bestellen? In dat geval raden we je aan om even contact met ons te zoeken om samen te kijken of we dit voor je kunnen verzorgen. Uiteraard kun je ook met andere vragen bij ons terecht.

Neem contact met ons op.