Vocal tips: bleding tussen stemgroepen

Stemfunctie en klankkleur hebben een grote invloed op de “Blend”. In onze vocal tips beschrijven we daarom graag meer over de blending tussen verschillende stemgroepen, zoals sopranen en alten. Download hieronder alvast de audiovoorbeelden. Deze zullen u helpen om de vocal tips in de praktijk te brengen.

Luister: Audiovoorbeelden Blending

Hoe krijg ik een betere “Blend” tussen de sopranen en de alten?

Vaak zijn arrangementen zo geschreven dat de alten gemakkelijk in Curbing/ Overdrive kunnen zingen terwijl de sopranen in Neutral zingen, soms met een klassieke klankkleur afhankelijk van hun muzikale scholing.

Let er op dat binnen een stemgroep de klinkers dezelfde klankkleur hebben. De uitspraak/ klankkleur van de individuele zangers en zangeressen kan wel eens verschillen. De ene vocalist kleurt bijvoorbeeld de klinker “O” (zoals in “koor” of in “woman”) licht, en de andere donker. (zie het hoofdstuk Klankkleur)

a) Zingen de alten een passage voornamelijk in Curbing/ Overdrive en de sopranen in Neutral met een donkere, vrij klassieke klankkleur dan is het lastig een goede blend te krijgen.

Luister naar audiovoorbeeld blending 1.

b) De sopranen zingen met een lichte klankkleur Neutral en de alten met een donkere klankkleur (niet klassiek) in Curbing/ Overdrive. Het resultaat is geen goede blend.

Luister naar audiovoorbeeld blending 2.

c) De sopranen zingen in Neutral met meer twang en de alten in Curbing/ Overdrive met een vrij lichte klankkleur. De blend wordt opeens stukken beter.

Luister naar adiovoorbeeld blending 3.

d) Beide stemgroepen kunnen ook in Neutral zingen. U krijgt een goede blend maar er is een nadeel aan verbonden: het volume blijft vrij laag met weinig “body” en metaal in hun stem.

Luister naar audiovoorbeeld blending 4.

e) Zingen de sopranen en de alten in Curbing/ Overdrive dan krijgt u een uitstekende blend met een desgewenst krachtig volume (mf- ff).

Luister naar audiovoorbeeld blending 5.

Blending tenoren / bassen

Tenoren en bassen zingen veel in Curbing en Overdrive. Het probleem van “niet blenden” komt daarom minder vaak voor. Let voornamelijk op de klinkers en op de klankkleur (bij voorkeur dezelfde klankkleur). Wanneer het arrangement zo is geschreven dat de tenoren heel erg hoog met best veel volume in Neutral moeten zingen (wanneer zij de tonen in Curbing/ Overdrive niet meer halen) en de bassen redelijk laag in Curbing/ Overdrive, laat dan de tenoren met meer twang in Neutral zingen. U bereikt zo een beetje meer volume bij de tenoren en daardoor een betere blend.

Meer Vocal Tips ontvangen?

Dat waren de tips over blending tussen de stemgroepen! Meer tips over zang ontvangen? Bekijk onze speciale pagina met Vocal Tips. Ook kunt u een kijkje nemen tussen onze arrangementen om de tips in de praktijk te brengen.