Vocal tips

Beste lezer,

Hieronder staan een aantal praktische tips om uw groep beter te laten zingen en te laten klinken.

Ik heb de afgelopen jaren veel koren en ensembles gecoacht en ben tot de conclusie gekomen dat er vaak dezelfde vragen worden gesteld en men aan dezelfde 'problemen' wil werken. Ik heb de meest voorkomende vragen voor jullie opgeschreven en een mogelijke oplossing erbij gezet. Mocht u verder nog vragen hebben, neem dan contact op.

Met vriendelijke groet,

Tanja Raich

Complete Vocal Technique

Op een goede manier met de tips werken? Lees dan eerst meer over de Complete Vocal Technique (CVT), een zangmethode die is ontwikkeld door Cathrine Sadolin. Op deze pagina vertellen we u meer over deze techniek, de basisprincipes, de stemfuncties, klankkleur en effecten. Ook vindt u hier audiovoorbeelden van de CVT techniek.

Meer over Complete Vocal Technique

Tip 1: 'Blending' binnen de stemgroepen

U kent het probleem wel: iedereen zingt zijn/haar eigen partij goed, maar toch komt het geheel niet mooi bij elkaar. Lees dan de pagina 'Blending binnen de stemgroepen' voor de juiste tips. Ook vindt u daar audiovoorbeelden voor hulp op dit gebied.

Meer over Blending binnen de stemgroepen

Tip 2: Balans tussen veel vrouwen en weinig mannen

Veel koren hebben een tekort aan mannen. Hoe kunt u er dan toch voor zorgen dat er een goede balans ontstaat? Daar help ik u graag bij met specicale tips voor koren met een verhouding van veel vrouwen tegenover weinig mannen.

Meer over balans 'veel vrouwen / weinig mannen'

Tip 3: Hoe kan ik hoge tonen beter raken? (zonder klassiek te klinken)

Hoge tonen beter raken, zonder klassiek te klinken? Dat is - met een beetje hulp - zeker mogelijk. Als vocal coach geef ik graag tips om hoge tonen beter te raken.

Meer over hoge tonen beter raken

Tip 4: Inzingen, wel of niet?

Er wordt vaak gediscussieerd of het noodzakelijk is om uw stem op te warmen. Ik geef graag antwoord op deze vraag en bied een mogelijke oplossing.

Meer informatie over inzingen

Tip 5: Hoe krijg ik een betere intonatie?

Ik geef u graag een aantal oefeningen om uw koor of ensemble beter te intoneren. Neem daarom snel een kijkje op de pagina over intonatie.

Meer informatie over een betere intonatie

Tips in de praktijk brengen?

Wilt u graag met nieuwe nummers oefenen wanneer u deze vocal tips in de praktijk brengt? Neem dan eens een kijkje tussen onze arrangementen en bestel uw favoriet! Zo motiveert u uw koor om actief aan de slag te gaan met deze tips.