Vocal tips: hoe krijg ik een betere intonatie?

Slechte intonatie wordt veroorzaakt door spierspanningen die de stemplooien eraan hinderen om zich te strekken waardoor de tonen onbereikbaar worden. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een toon niet zo klinkt als u wilt:

 • onvoldoende ademsteun

 • een beetje te weinig energie

 • de inademing is verkeerd

 • u kunt uzelf niet goed horen etc.

Meer in tune zingen

Wanneer u aan uw techniek werkt en deze verbetert zingt u meer en meer “in tune”. “In tune” zingen is zeker van belang wanneer u met een groep of koor werkt. Binnen een koor kan niet iedereen zijn eigen “toonhoogte”/ “pitch” zingen. Iedere toon heeft een absolute hoogte. Rond die hoogte kan de toon iets hoger of lager zijn zonder onzuiver te worden, zonder dat hij de volgende toon wordt.

De volgende oefening helpt uw koor/ ensemble om beter te intoneren:

 1. deel uw koor in 3 of 4 groepen in (SAB, SATB)

 2. geef ze een akkoord (bvb.: e1 aan de S, c1 aan de A, g aan de B)

 3. houd de toon de hele tijd; wanneer je buiten adem bent, adem opnieuw in en zing verder

 4. A: halve toon omlaag

 5. B: halve toon omlaag

 6. S: halve toon omhoog

 7. A: halve toon omlaag

 8. Ga verder in halve stappen omlaag en omhoog, misschien zelfs in hele stappen

 9. Is stap 6 te moeilijk? Laat de Sopranen dan ook een halve stap dalen.

Zo krijgt u een betere intonatie

Wanneer u de stemmen in halve tonen omhoog en omlaag laat bewegen creëert u nieuwe harmonieën. De ligging van het akkoord is anders waardoor uw manier van luisteren en intoneren ook verschilt. Concentreer u op de beweging van de akkoorden en hoe uw stem daarbij past. U zult merken dat dit zorgt voor een betere intonatie. Afhankelijk van hoe goed uw zangers zijn kunt u moeilijke of gemakkelijke intervallen zingen.

Meer vocal tips ontvangen?

Vond u deze tips van onze vocal coach Tanja Raich nuttig? Wie weet heeft u ook wel wat aan onze andere tips! Neem daarom snel een kijkje op de pagina vocal tips en verbeter uw zangvaardigheden en de samenwerking binnen uw koor. Wilt u deze tips gelijk in de praktijk brengen? Neem dan snel een kijkje bij onze hoogstaande arrangementen en bestel nieuwe bladmuziek om direct te gaan oefenen. Veel succes!