Vocal tips: inzingen, wel of niet?

Er wordt vaak gediscussieerd of het noodzakelijk is om je stem op te warmen. Over het onderwerp 'inzingen' zijn de meningen dus verdeeld. Daarom geeft onze vocal coach Tanja Raich graag tips en informatie omtrent de warming-up voor uw stem. Handige vocal tips voor uw koor!

Niet inzingen?

Een letterlijke warming-up is niet nodig omdat het in uw keel altijd 37 graden Celsius is. De spiertjes rond de stemplooien zijn best klein en er is niet veel voor nodig om ze op te warmen en te strekken. Veel professionele zangers gaan het podium op zonder een echte warming-up.

Warming-up voor koren

Wanneer u met een groep of een koor werkt is het zeker niet verkeerd om een warming-up te doen. De zangers hebben bijvoorbeeld de hele dag op kantoor, gezeten of komen net van tafel en zijn met andere dingen bezig geweest. U moet ze nu zover krijgen dat ze zich concentreren op één ding. Zingen!

Waarom inzingen?

Met een goede warming-up brengt u het energieniveau een beetje omhoog, kunt u de zangers helpen met hun stem beter om te gaan zonder dat ze hees worden en brengt u de groep dichter bij elkaar. De warming-up versterkt de samenwerking en brengt belangrijke vragen naar voren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe kan ik hoge of lage tonen beter raken?

  • Hoe gebruik ik mijn ademsteun op een goede en efficiënte manier?

  • Hoe kan ik bijvoorbeeld mijn strottenhoofd “omhoog tillen”?

Balans is het sleutelwoord

Zorg ervoor dat de warming-up niet zoveel energie vergt dat je niet genoeg over hebt voor de repetitie of het concert. Vaak raakt een stem overbelast door vermoeidheid en een gebrek aan kracht en energie om de ademsteun te handhaven en spierspanningen te vermijden.

Meer tips van ChorusOnline

Bij ChorusOnline vindt u talloze arrangementen voor diverse koren. Door de arrangementen beter af te stemmen op de bezetting van uw koor zult u duidelijk verschil merken. Wilt u overige tips van onze vocal coach ontvangen voordat u deze in de praktijk gaat brengen met uw koor? Neem dan een kijkje op de pagina Vocal Tips voor meer hulp op het gebied van zang.